A jövő városa

2014-09-16

Természetes, hogy mindenkit foglalkoztat annak a településnek a jövője, ahol él. A jelen és a jövő Százhalombattája az én fogalmaim szerint az a hely, ahol jó élni, az ember megtalálja számítását, megteremti otthonát, és boldog lehet. Mindannyian arra vágyunk, hogy kiteljesedjen életünk, legyünk biztonságban, legyen munkahelyünk, otthonunk, legyenek sikereink, tiszteljenek minket, legyenek barátaink, éljünk családban, legyünk egészségesek és megvalósíthassuk elképzeléseinket.
 
Százhalombatta az otthonunk, életünk színtere. A városunk általunk létezik, velünk együtt változik és változtatjuk céljaink elérése érdekében.

A város élhető, ha erős a gazdasága, vannak munkahelyek, megnyugtató a közbiztonság, a közterületek és az otthonok megfelelő kereteket nyújtanak az élethez. A településfejlesztés feladata az élhető város mindig újra és újra teremtése. Nem elégedhetünk meg a tegnap eredményeivel, mert azok holnapra már korszerűtlenné válnak. A településfejlesztés mindannyiunk közös tevékenysége, melyet otthonteremtéssel, a közterületeink fenntartásával, intézményeink használatával és sok egyéb mással váltunk valóra.
 
Százhalombatta fiatal város, azért létezik, mert kezdetben a Téglagyár, később az Erőmű, és a Finomító a megélhetését nyújtotta. Százhalombattát többek között a technológiák letelepedése és fejlődése határozza meg. A gazdaság hajtóerejét képező üzemek vonzák a munkaerőt és a pénzt, átrendezik a régió gazdaságát és társadalmát. Városunk ebben a forgatagban él, ebből meríti erejét, ennek fejlesztése jelenti jövőjét.
 
 
A helyi gazdaság fejlesztésének nélkülözhetetlen eleme a közlekedés és a szállítás. A vasútfejlesztés eredményeként olyan elővárosi gyorsvasúti kapcsolattal fog rendelkezni Százhalombatta, amely növelni fogja vonzáskörzetét a déli területek és a főváros felé is egyaránt. A közúti közlekedés hosszú távú fejlesztéseiben a kelet-nyugati irányú kapcsolatok Százhalombatta térségében jelentős bővülést fognak eredményezni gazdasági lehetőségeinkben. A vasútfejlesztéssel erősebb kapcsolat létesül a Városkapu út és az Ipari Park között. Lehetővé válik a Városkapu út mentén kisebb vállalkozások számára csendes, környezetbarát munkahelyi zóna kialakítása.
 
A városunk fejlesztésében kiaknázatlan lehetőség az idegenforgalomra szervezett szolgáltatások bővítése. A Halom-sírok ligete, a Sánc-hegy, a Duna-part, az Erőmű használaton kívüli kéményei, a Matrica erőd, a Téglagyári-völgy, a Csónakázó-tó és az Erőművi csatornák térsége olyan lehetőség, mely gazdaságilag kiaknázható.
 
A strand területét fedett, télen is üzemelni képes élménymedencével, csúszdákkal, wellness és szépségipari szolgáltatásokkal bővíthetjük. A szabadidő központot sportpályáink fejlesztésével, új multifunkciós csarnok megépítésével a kialakuló egészséges életmód kedvelt helyszínévé tehetjük. Közvetlenül kapcsolódik ide az erőművi csatornák hasznosításának lehetősége vízi sportok számára. A szabadidő központ térsége kiterjeszthető, szállásférőhellyel bővíthető és bekapcsolható a dunai sporthajózás vérkeringésébe is.
 
Az idegenforgalomi ágazatban a Téglagyári-völgy és fölötte a Halom-sírok ligete fejlesztésre szánt terület. A fejlesztés úgy valósítható meg, hogy megmaradnak a partfalakon kialakult védett természeti értékek idegenforgalmi látványossággá válva, ugyanakkor beépülhet a gyárudvar egykori területe az idegenforgalmat kiszolgáló létesítményekkel. A helyi lakosság véleményét már a tervezés során ki kell kérni.
 
A Téglagyár egykori kikötőjének rehabilitációjával a Szent László utca és a Téglagyári-völgy megfelelő szolgáltatásokat képes nyújtani a Duna menti limes leendő világörökséget bejáró látogatóknak. A konferencia központunk szolgáltatásait ki kell egészítsük a szórakoztató, idegenforgalmi látványosságot is nyújtó új létesítményeinkkel.
 
Százhalombatta értékes helyszín. Együtt van jelen a több ezer éves emberi kultúra különböző korú emléke az ipari létesítmények elfogadott látványosságaival.
 
A limes program célkitűzéseként, a Magyar Kormány az európai országokkal összefogva, az egykori római határ emlékeit a világörökség részévé kívánja tenni. A világörökségi minősítés óriási marketing eredmény lehet városunk számára is. Készüljünk fel a lehetőségek kihasználására, új szolgáltatások indítására, a településfejlesztés elősegítésére.
 
A gazdasági erő növekedése a lakossági jövedelmek bővülését, az igények növekedését vonja maga után. Feladatunk a lakóterületeink bővülésének biztosítása is. Lehetőségünk van lakóterület fejlesztésre, például dunafüred térségében a Fogoly utca mentén. A Dunafüred és a Lakótelep közötti zöldfelület, azaz a Városliget a településfejlesztésben fontos zöldfelületünk.
 
Az Óváros fölötti térségben a városra néző domboldalon lakóterület fejlesztésre alkalmas tartalék területeink vannak.
 
Városunk jövője a térség, az ország és a világgazdaság tendenciáitól függően és saját elhatározásunk által alakul. A településfejlesztésben a hiány és a felesleg közötti feszültségből alakíthatjuk ki lehetőségeinket. Abból gazdálkodhatunk, amilyen adottságunk van, amit fejlesztésre tudunk fordítani, ahogy egyesíteni tudjuk az emberek szándékait, vágyait, erejét és eszközeit. A településfejlesztés innovatív tevékenység, ahol a tájékozódás, a döntés-előkészítés, a tervezés, az előrelátó bölcs gondolkodás nélkülözhetetlen.
 
Természetesen kiemelt szempont, hogy a városfejlesztés során minél több európai uniós és hazai pályázati forrást bevonjunk. Az eredményes városfejlesztés csak az itt élő százhalombattai lakosság véleményének birtokában, az ő aktív támogatásuk mellett valósítható meg, magas szakmai hozzáértéssel. Városunk sikeres fejlődését magától értetődően csak és kizárólag olyan vezető képes szolgálni, aki hosszú évek óta százhalombattai lakos, osztozik hétköznapjainkban, életvitelszerűen itt él, személyesen ismeri az itt élők gondjait, itt költi el jövedelmét a helyi vállalkozásokat és munkahelyeket ezáltal is erősítve.
 
Vezér Mihály
polgármesterjelölt; a 7. számú választókerület képviselőjelöltje

Vissza


Az oldal 2014-ben készült az ÉRTÜNK SZÁZHALOMBATTAI KÖZÉLETI EGYESÜLET MEGBÍZÁSÁBÓL.
Főszerkesztő: Győri István Levelezési cím: 2440 Százhalombatta Orgona utca 1.