Százhalombatta

2014-08-15

Százhalombatta a Dél-Budai kistérség meghatározó jelentőségű települése, Budapesttől mintegy 30 km-re fekvő, közel húszezer lakosú fejlett kisváros. Modern ipari város, és régészeti lelőhelyekben gazdag település. Fejlett infrastruktúra, jól felszerelt intézményhálózat, alacsony munkanélküliség jellemzi. A városban kimagasló a kulturális és sportélet, sok lehetőség van a szórakozásra, kikapcsolódásra. Megannyi ellentmondás egy mai modern kisvárosban, Magyarországon, Budapest vonzáskörzetében, az új évezred küszöbén. Hogyan lett egy szerb-magyar vegyes lakosú kis Duna parti faluból közel húszezres ipari város? Az ország minden tájáról érkezett betelepülők hogyan alakították át a helyi társadalmat, kultúrát?

Százhalombattán hat óvoda, négy általános iskola, valamint nyolcosztályos gimnázium, szakközépiskola és művészeti iskola is működik. A nevelési, oktatási és művelődési intézményeken kívül fejlett szolgáltatási rendszerű, regionális feladatokat ellátó egészségügyi intézmény is megtalálható a városban. Az idősek és a szociálisan támogatásra szorulók gondozására pedig Városi Családsegítő és Gondozási Központot hozott létre az Önkormányzat. A város közel húsz intézményében magas színvonalú szakmai munka folyik; műszaki és technikai fejlesztésüket jelentős anyagi ráfordítással segíti az Önkormányzat.
 
A lakáshoz jutás országosan is kiemelkedő önkormányzati támogatási rendszere igen kedvező kondíciókat teremt, melyek következtében egyre nagyobb súlyt kapnak a kiépülő családi házas övezetek, ezáltal pedig kiegyensúlyozott demográfiai növekedést mutat a település.
 
Története, arculata, fekvése csupa kontraszt, sokszínűség. A mai modern ipartelepülésre tekintve szinte hihetetlen, hogy Százhalombatta története 4000 évvel ezelőtti múltba vezet vissza. Kedvező földrajzi helyzetét, védettségét és a táj szépségét kihasználva már az újkőkorban embercsoportok telepedtek meg itt. A város bővelkedik régészeti emlékekben és feltárásokban. A Dunára csodálatos panorámát nyújtó bronzkori földvár, a római korból származó "Matrica" katonai tábor, a római fürdőmaradvány, valamint a természeti és régészeti védettség alatt álló, több mint 100 halmot számláló Hallstatt-kori halomsír mező mind az elmúlt évezredek történeti emlékei. Az előkerült értékes leletek a "Matrica" Múzeum állandó kiállítását gazdagítják.
 
Az idegenforgalom fejlesztése – kiemelt- hosszú távú program – elengedhetetlen a város arculatának alakításához, vonzerejének és megtartó erejének növeléséhez. A változatos programok 1-2 napos itt- tartózkodást is biztosíthatnak, ami a térség vonzerejét növeli.
 
A város differenciált intézményhálózattal rendelkezik. Ezek egyike a Barátság Kulturális Központ, mely sokszínű kulturális programmal, színházi előadásokkal, kiállításokkal áll a látogatók rendelkezésére. A település az utóbbi években több kulturális programot honosított meg: ilyen a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, mely minden év augusztusában kerül megrendezésre. A rendezvény több ezer embernek (kicsiknek és nagyoknak) nyújt értékes kikapcsolódási lehetőséget. A világ 21 országa vesz részt a fesztiválon. A fesztivál főbb elemei: nyitó, záró ceremónia, fesztiválklub, népek bálja, táncpanorámák, nemzetközi játszóház, kis éji zene, főtéri sokadalom, népművészeti vásár stb.
 
Az együttes a világ számos országaiban turnézott nagy sikerrel.
 
Minden évben megrendezésre kerül a százhalombattai Fúvósfesztivál és a Nemzetközi Kórustalálkozó és Kórusverseny, melynek szintén hagyománya van.
 
A háromnapos Battai Napok rendezvénye színes programokkal, vidám forgatagával várja évről évre az érdeklődőket.
 
Kiemelkedők a helyi sportolási és szabadidős lehetőségek: nyitott és fedett sportpályák, uszodák, szauna és strand várja a kikapcsolódni vágyókat.
 
A turisták a Százhalombatta központjában található 128 férőhelyes, háromcsillagos Hotel Trainingben szállhatnak meg. A szállodában konferenciákat, tréningeket szerveznek szakembereknek, sportolóknak.
 
Számos étterem, utazási iroda, pénzintézetek, és nem utolsó sorban a város lakóinak vendégszeretete fogadja a település vendégeit.
 
Forrás: Százhalombatta hivatalos oldala http://www.battanet.hu/a-varos-ma/

Vissza


Az oldal 2014-ben készült az ÉRTÜNK SZÁZHALOMBATTAI KÖZÉLETI EGYESÜLET MEGBÍZÁSÁBÓL.
Főszerkesztő: Győri István Levelezési cím: 2440 Százhalombatta Orgona utca 1.