Húsz éve szolgálunk és védünk

2014-09-22

Amikor húsz évvel ezelőtt néhányan arról beszélgettünk, hogy meg kellene alapítani a városi polgárőrséget, egy nagyon nehéz időszakot éltünk át. A rendszerváltás éveiben jártunk, amely nemcsak új reményeket, hanem számos problémát, sokak számára elszegényedést, létbizonytalanságot is hozott. Országszerte megnőtt a bűncselekmények száma, és ez alól, sajnos Százhalombatta sem volt kivétel.

Mindemellett történt egy olyan megrázó bűncselekmény is, amelyet sokan a mai napig nem tudtunk feldolgozni. Ez volt a Balogh Lajos és társai által elkövetett brutális gyilkosságsorozat, amelynek négy ártatlan fiatal lány esett áldozatul. Nehéz volt elhinni, hogy mindaz a bestiális gonoszság, ami az egész országot felkavarta, velünk és nálunk, a mi szeretett és békés kisvárosunkban esett meg. Sokan mondták akkoriban, hogy a megszokott, otthonos kis utcákon is félnek végigmenni söté­tedés után.
 
Sokan éreztük úgy akkoriban, hogy elég volt a félelemből, a magunk kezébe kell venni a sorsunkat, és amit megtehetünk a saját erőnkből, azt meg kell tennünk a saját és gyerekeink, családunk, szomszédjaink biztonsága, vagyonunk védelme érdekében. A polgárőrség 1994-es alakuló ülésén 124-en jelentünk meg, és bár az akkori alapító tagok közül már kevesen vagyunk a szervezetben, az azóta eltelt húsz év során rengeteget változott a városunk, és ebben nekünk, polgárőröknek is volt szerepünk.
 
Csak néhányat említenék ennek a hosszú és sokszor nem könnyű útnak az állomásaiból. 1996-ban részt vettünk a dunai vegyi mérgezés kármentesítésében, 1998-ban biztosítottunk és segítséget nyújtottunk a Dunai árvízi védekezésben, 2000-ben elkezdtük az utánpótlás-nevelést, megalakult az ifjúpolgárőr tagozat. 2002-ben városunkban is létrejött a SZEM, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalom. 2010-ben környezetvédelmi tagozatot hoztunk létre, amely azóta is rendszeresen szervez különféle környezetvédelmi akciókat. A mindig változó igényekhez alkalmazkodva katasztrófavédelmi, vízi és árvízvédelmi tagozatot hoztunk létre, az utóbbi években pedig elindítottuk a középiskolások, illetve büntetésüket töltők közhasznú munkájának szervezését, ellenőrzését.
 
Évről évre bővültek eszközeink, javultak munkakörülményeink – nem utolsó sorban a mindenkori képviselő-testület nagyvonalú támogatásának köszönhetően. Nemcsak az önkormányzattal, hanem a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel és a szakhatóságokkal is kiváló együttműködést sikerült kialakítanunk. Köszönet illet minden¬kit, aki az elmúlt két évtizedben hozzájárult ehhez!
 
Mára elmondhatjuk: Százhalombatta számít ránk és mi számíthatunk a városra. Megbecsülés, tisztelet övezi polgárőreinket, akik szabadidejüket, pihenésüket áldozzák fel azért, hogy a városban kevesebb legyen a bűncselekmény és a városlakók valóban otthonosan, azaz biztonságban érezzék magukat utcán, téren, Duna-parton, Kiserdőben.
 
Sikerült rangot kivívnunk az országos polgárőr szer¬vezetben, ahol mintaként emlegetnek minket, de ennél is többet jelent számunkra, hogy az elmúlt években Százhalombatta Pest megye biztonságos települése lett, idén pedig az Országos Polgárőr Szövetség "Polgárőr Város" címmel tüntette ki.
 
A Városi Polgárőrség nagy utat tett meg az elmúlt húsz évben, és nagyon bízom abban, hogy ez a folytonos fejlődés, épülés, erősödés a következő évtizedekben sem áll meg. Szeretnénk továbbra is szolgálni és védeni városunkat, biztonságossá, barátságossá tenni az itt élők számára. Mindazoknak pedig, akiket nem a jó szándék és a tisztesség vezérel szeretett tele-pülésünkre, mindössze annyit üzenünk: A városban (továbbra is) polgárőrség működik!
 
Szél Pál
6. sz. választókerület képviselőjelöltje

Vissza


Az oldal 2014-ben készült az ÉRTÜNK SZÁZHALOMBATTAI KÖZÉLETI EGYESÜLET MEGBÍZÁSÁBÓL.
Főszerkesztő: Győri István Levelezési cím: 2440 Százhalombatta Orgona utca 1.