Kérdések a mai pártokról

2014-09-22

A demokrácia híveként mindenképpen le kell szögeznem: pluralista társadalom nem létezhet pártok nélkül. A népfelség elvének megvalósulása csakis a szabad és minden¬kinek egyenlő jogokat biztosító választási rendszer esetében lehetséges. Az embereknek joga van ahhoz, hogy bizonyos közösségi érdekek vagy eszmék érvényesítése érdekében szövetkezzenek. Ezek az érdekek azonban a pártok esetében többnyire túlmutatnak egy-egy település határain. Éppen ezért az országgyűlési választások vonatkozásában szinte tételként rögzíthetjük: csak a legnagyobb pártok tudnak ténylegesen felvállalni valós érdekérvényesítést.
 

Egy kisváros esetében azonban teljesen más a helyzet! Itt a képviselők személyének, személyiségének és közösségi elkötelezettségének sokkal nagyobb jelentősége van, mint a parlamenti választásokon. A pártfegyelem, a pártok országos prog-ramja lényeges kihatással van egy-egy párt helyi szervezetének a működésére, s így természetesen arra is, hogy kit állítanak polgármester-jelöltnek, s kiket indítanak az egyes körzetekben. Szerencsés esetben talán éppen a legalkalmasabbakat.
 
De létezik ilyen? Ma, amikor egy-egy párt életén belül ennyi marakodás, széthúzás, kapkodás, önzés és acsarkodás figyelhető meg, elképzelhető, hogy esélye lehet az e fajta szerencsének? Amikor bizonyos pártok esetében még a médiumokból is azt látjuk, hogy a listás helyekért esetenként ölre is mennek. Vagy amikor a listát is meghamisítják, s aztán magyarázatképpen a pártközpont felé mutogatnak? Nem minősítem ezeket a jelenséget, inkább Arisztotelészt idézem, aki a görög poliszok pártjairól eltűnődve ezt mondta: "A legkülönb teremtmény minden élőlény közt az ember, de ha eltér a törvénytől és a jogtól, akkor mindennél alábbvaló."
 
 
Az ÉSZKE nem felülről szerveződött. Egy olyan társadalmi szervezet, melyet az itt élők hoztak létre az itt élők érdekeiért. Vannak közöttünk mindenféle nézetett vallók, de leginkább olyanok, akiknek enyhe csömörük van már a pártok fogvicsorgatásaitól. A városért, a Százhalombattáért való összefogást, tehát az Önökért való összefogást hirdetjük, s hisszük, hogy ez pártokra való tekintet nélkül lehetséges is. Nekünk az élet fontosabb a pártpolitikánál. Mi egy fideszest és egy bal¬oldalit egyformán tisztelni tudunk, mert tisztelünk minden százhalombattait. Nekünk a HIT Gyülekezet élete ugyanolyan fontos, mint a reformátusoké, a katolikusoké, az ortodoxoké vagy az itt élő más vallásúaké. Nekünk a szakértelem fontosabb a párthűségnél! Mi a tehetséget, a tudást, a szorgalmat elismerjük pártra való tekintet nélkül. Nekünk a politikában csak egy szempontunk van: MINDEN SZÁZHALOMBATTÁÉRT LEGYEN!
 
Mi csakis a városért vagyunk. Az utóbbi nyolc évben a küzdelmeinkkel talán a legszebb vallomást tehettük meg erről. Most arra kérjük Önöket mély tisztelettel, hogy eddig tett munkánk alapján szavazzanak nekünk – az ÉSZKE képviselőinek – ismét bizalmat!
 
Győri István
2. sz. választókerület képviselőjelöltje

Vissza


Az oldal 2014-ben készült az ÉRTÜNK SZÁZHALOMBATTAI KÖZÉLETI EGYESÜLET MEGBÍZÁSÁBÓL.
Főszerkesztő: Győri István Levelezési cím: 2440 Százhalombatta Orgona utca 1.