Százhalombatta a virágos város

2014-09-22

"Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – Talán a legismertebb szállóige, mely népszerűvé válásában Petőfinek nagy szerepe volt. 1847-ben írta Az árva lány című költeményében: "Tudod, mi a virág? / A földnek jósága, / Tudod, mi a jóság? / A lélek virága. // Szeresd a virágot, / És ne féltsd szívedet, / Mert, ki ezt szereti, / Rossz ember nem lehet."

Százhalombattán nagyon sok jó ember él, hiszen azután, hogy 2011-ben Magyarország virágos fővárosa lettünk, rá egy évre Európa virágtérképére is felkerültünk, hiszen az előkelő második helyezést értük el az Európai Uniós Városok virágos versenyén. Öröm azt látni, ahogy végig megyek a városban, hogy nem csak mi – az önkormányzat – gondoskodunk a szebb és élhetőbb környezetről, hanem Önök: városlakók is szívügyüknek érzik, hogy Százhalombatta virágzó város legyen. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Battai Napokon soha nem látott létszámban hirdettünk nyerteseket, akik példaértékűen gondozzák kiskertjüket, erkélyüket, családi- és társasházukat.
 
Ha elbeszélget az ember régi Százhalombattaiakkal, ugyanolyan hihetetlen emlékekről mesélnek egy szegény poros kis faluról ami itt tengődött a mostani ragyogó városunk helyén. Egy település fejlődési irányát a polgárok megbízásából mindig a város aktuális vezetése határozza meg. Fentiek ismeretében ez nem kis felelősség. Hiszen egy-egy beruházás esetleg száz évekre meghatározza egy település arculatát, sorsát, irányát! Az elmúlt négy évben folyamatosan arra törekedtünk, hogy a fej¬lesztések mellett felszámoljuk hiányosságainkat is, így például új 43 férőhelyes új parkolót építünk a lebontott Match áruház helyén, elbontottuk az egykori TIGÁZ épületét és rövidesen a volt ruhaipari szövetkezet helyén is egy szebb környezet köszön vissza.
 
A szép öltözet persze mit sem ér, ha az nem tiszta, ezért fokozottan ügyelünk a köztisztaság fenntartására is. Ennek érdekében az utcai bútorzat részeként mintegy 600 köztéri kiskuka található a város különböző pontjain. Az utcák tisztaságát kézi erővel és munkagépek segítségével biztosítjuk. A különböző utcai graffitiket igyekszünk mihamarabb eltávolítani – ugyanis eddigi tapasztalataink alapján, ahol tisztaságot és rendet látnak az önjelölt művészek, ott még ők sem szívesen hagynak nyomot.
 
Tudták, hogy a városban közel 1.500 m2 egynyári virágágy, 1.600 m2 rózsaágy és 794 kandeláberen futómuskátli díszíti a lakókörnyezetet? Hogy a 2010-2011-ben felújított Damjanich utat 1.300 m2-en ékesíti évelőkkel kialakított szalagágy? Kis dolgok ezek, nekünk mégis fontosak és elhanya¬golhatatlanok. A pihenő- és játszóparkokban májustól ősz végéig díszítenek a különböző kiültetési formák, míg a Főtéren már koratavasszal nyílnak a tulipánok. Főleg olyan hazai nemesítésű fajokat, fajtákat alkalmazunk, melyek folyamatos és bő virágzásukkal biztosítják a megfelelő színfoltokat. A színek terén törekszünk a meleg színek alkalmazására: a sárga, narancs és vörös árnyalatait használjuk legtöbbet. Ezek a területek stratégiai fontosságúak az életminőség javítása szempontjából. A levegő tisztább lesz, csökken a zajszint, az emberek több lehetőséget kapnak a kikapcsolódásra, regenerálódásra, társadalmi kötelékek kialakítására. Ezek a gondolatok vezérelték bennünket például akkor, amikor megszülettek a tervek az Egészségügyi Központ és a “Matrica" Múzeum közötti parkrész átrendezésére. Ott, és a továbbiakban kialakításra kerülő városi alközpontokban főszerepet kap majd a víz megjelenése, ami az Önök hőérzetét, közérzetét pozitívan befolyásolhatja, és a vizuális élmény mellett oldja a feszültséget, csökkenti a mindennapi stressz által okozott feszültséget.
 
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, remélem, a leírtakból is kitűnik, hogy városunk számára a környezet szépítése, a virágosítás nem egyszeri fellángolás, hanem évtizedek óta tartó tudatos városfejlesztési program, amely elsősorban az itt élők egészségét, jó hangulatát, jó életminőségét szolgálja.
 
Kérem, győződjenek meg minderről a saját szemükkel is, s amikor október 12-én dönteniük kell jusson eszükbe az a sok szép, amit minden nap maguk körül látnak!
 
Vezér Mihály
polgármesterjelölt,
a 7. számú választókerület képviselőjelöltje

Vissza


Az oldal 2014-ben készült az ÉRTÜNK SZÁZHALOMBATTAI KÖZÉLETI EGYESÜLET MEGBÍZÁSÁBÓL.
Főszerkesztő: Győri István Levelezési cím: 2440 Százhalombatta Orgona utca 1.